EU
0

Svaka šesta osoba živi u prenapučenom stanu

FENA
Svaka šesta osoba u Europskoj uniji živjela je 2009. godine u premalom stambenom prostoru, dok je u nekim novim članicama u takvim prostorima živjelo više od polovine stanovništva, objavio je u srijedu evropski statistički ured Eurostat.

Neodgovarajućim, premalim stambenim prostorom smatra se stan ili kuća koji nemaju barem jednu sobu za supružnike, po jednu sobu za osobe starije od 18 godina ili jednu sobu za dvoje djece istog spola u dobi od 12 do 17 godina.

Velike su razlike po zemljama članicama u pogledu prenapučenosti stanova, naprimjer na Kipru samo 1 posto stanovništva živi u premalim stambenim prostorima, dva posto u Holandiji, tri posto u Španiji, po četiri posto u Irskoj, Belgiji i Malti. S druge strane, više od polovine stanovništva u Latviji (58 posto), Rumuniji i Mađarskoj (55 posto) živi u skučenim stambenim prostorima, a slijede Poljska (49) te Litva i Bugarska s po 47 posto.

U Rumuniji 43 posto stanovništva nema zahod unutar stambenog prostora, u Bugarskoj 26 posto, a u Litvi i Latviji po 17 posto stanovništva, dok je u 15 zemalja članica taj postotak ispod dva posto.

Bez kade ili tuša živi 41 posto Rumuna, 18 posto Latvijaca, 16 posto Litavaca i Bugara, a u 17 država članica takvih je ispod jedan posto.

Na razini cijele Evropske unije, 42 posto ljudi živi u stanovima, 34 posto u samostojećim kućama a 23 posto u kućama u nizu.

U stanovima živi 66 posto stanovništva u Latviji, po 65 posto u Estoniji i Španjolskoj, 58 posto u Litvi. U obiteljskim, samostojećim kućama najviše žive Slovenci (69 posto), zatim Mađari i Rumuni (61 posto), Danci (58 posto) i Šveđani (51 posto). U kućama u nizu najviše žive Britanci i Holanđani, po 61 posto, te Irci (58 posto).