Rezultati istraživanja
23

Svaka četvrta osoba u svijetu do 2022. godine neće dobiti vakcinu

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svaka četvrta osoba možda neće dobiti vakcinu protiv koronavirusa barem do 2022. godine jer su bogate zemlje s manje od 15 posto svjetske populacije rezervirale 51 posto doza najperspektivnijih vakcina.

Ovo je dio istraživanja koje je su objavili naučnici Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg u SAD-u. U njemu se navodi kako bi ostatak vakcina morale dijeliti zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije.

Istraživači tvrde kako učinkovit odgovor na pandemiju zahtijeva da zemlje s visokim dohotkom sudjeluju u pravednoj distribuciji vakcine širom svijeta.

"Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcine protiv korone ne prati se samo tokom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima", smatraju oni.

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcinu još godinu dana ili više, pri čemu istraživači John Hopkinsa drže i da bi Covax, kao ustanova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim cjepivima, iako je osigurala samo 500 milijuna doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021. godine