"Puno smo za vas učinili"
1

Svađa Poljske i Ukrajine se nastavlja: Premijer zaprijetio Kijevu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska bi mogla proširiti zabranu uvoza ukrajinskog žita na drugu ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, upozorio je ukrajinske vlasti poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Pozvao je Ukrajinu da prestane eskalirati napetosti nastale zbog spora oko uvoza ukrajinskog žita, objavila je danas poljska televizija Polsat.

Embargo na uvoz ukrajinskog žita u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku Evropska je komisija dopustila da se provede ove godine u maju, a zabrana je prestala prošli petak.

Međutim, Varšava je odbila ukinuti ograničenja. Taj je potez oštro kritizirao Kijev, koji je također naveo da je protiv Poljske, ali i Slovačke i Mađarske podnio tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

"Upozoravam ukrajinske vlasti, jer ako eskaliraju sukob na ovaj način, mi ćemo dodati druge proizvode zabrani uvoza u Poljsku", rekao je Morawiecki. Kako prenosi Polsat TV, mislio je na upozorenje Kijeva da bi Ukrajina mogla uzvratiti zabranom uvoza povrća i voća iz Poljske.

"Puno smo učinili za Ukrajinu i stoga očekujemo da će ona s razumijevanjem pristupiti našim interesima", rekao je također Morawiecki.

Poljska je jedan od istaknutih podržavaoca Ukrajine, koja se više od godinu i pol dana odupire ruskoj invaziji. Embargo opravdava pokušajem zaštite vlastitih poljoprivrednika koji bi se, prema Varšavi, inače morali takmičiti s jeftinom proizvodnjom iz Ukrajine.