Press konferencija
0

Sva pitanja Obami vezana za "aferu Blagojevich"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novoizabrani predsjednik SAD Barack Obama u četvrtak je održao konferenciju za štampu u Chicagu, na kojoj je predstavio budućeg ministra zdravstva Toma Daschlea te govorio o novom rastu nezaposlenosti i spašavanju autoindustrije, no gotovo sva pitanja novinara bila su vezana uz "aferu Blagojevich" i kontakte Obaminog tima s guvernerom Illionisa optuženim za korupciju.

Obama je ponovio poziv guverneru Rodu Blagojevichu da podnese ostavku, te naglasio kako je uvjeren da niko od njegovih suradnika "nije umiješan" u bilo kakve pogodbe s Blagojevichem oko imenovanja zamjenika u Senatu, na njegovo mjesto do izbora za predsjednika.

"Rastužen sam i razočaran kao i svi s otkrićima početkom ove sedmice. Nikada nisam razgovarao s guvernerom o toj temi. Uvjeren sam da niko od mojih predstavnika ne bi imao nikakav udio u nikakvim nagodbama povezanim s tim mjestom", rekao je Obama.

Istodobno je ustvrdio kako je zatražio od svog tima da prikupe činjenice o bilo kakvom kontaktu s guvernerovim uredom oko senatskog mjesta, najavljujući da će ih prenijeti novinarima u idućih nekoliko dana.

Blagojevich, 52-godišnji demokratski guverner srpskog porijekla, uhapšen je 9. decembra pod optužbama za korupciju zbog urote da svoju ovlast imenovanja zamjenika na Obamino upražnjeno mjesto u Senatu, unovči ili upotrijebi za dobro plaćeni položaj za sebe ili suprugu.

Istog dana oslobođen je uz jamčevinu, a uz Obamu na ostavku ga je pozvalo 50 demokratskih senatora i mnogi drugi dužnosnici, uključujući i njegovog zamjenika Pata Quinna. Blagojevich se u srijedu vratio u ured, a njegov odvjetnik je izjavio da guverner ne namjerava dati ostavku.

Savezni tužitelj Patrick Fitzgerald izjavio je u utorak kako "ne postoje sumnje" da je Obama znao za Blagojevicheve kombinacije.

"Mjesto u Senatu ne pripada nijednom političaru da bi s njime trgovao. Ono pripada građanima Illinoisa", rekao je Obama.

Na traženje novinara da komentira od FBI-a presretnute telefonske razgovore Blagojevicha, koji sugeriraju kako je od njega zatraženo da senatsko mjesto dodijeli Obaminom suradniku, novoizabrani predsjednik izbjegao je konkretno odgovoriti.

Afera Blagojevich izazvala je veliku zabrinutost u političkim i poslovnim krugovima u Chicagu i Illiniosu, zbog pitanja "koga će sve Blagojevich povući za sobom", posebno s obzirom da slovi kao nemilosrdan u političkim sukobima, kao neko ko "ne uzima zarobljenike", izvijestio je CNN, prenijela je Hina.

TV mreža MSNBC nazvala je aferu "Blago-gate", dok CNN govori da se radi o Obaminom prvom predsjedničkom skandalu, te da se radi o "crnoj rupi politike Illinoisa" koja mnoge može uvući u sebe.