Svijet
0

Sutra presuda za ubistvo Zorana Đinđića

FENA
Zoran Điniđić
Zoran Điniđić
U Specijalnom sudu u Beogradu u srijedu će, poslije tri i po godine suđenja, biti izrečena presuda dvanaestorici optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i teško ranjavanje Đinđićevog šefa osiguranja Milana Veurovića.

U krivičnom postupku za ubistvo premijera saslušano je više od 150 svjedoka, predočeni brojni pismeni dokazi, a iskaze su dali i četvorica svjedoka saradnika Miladin Suvajdžić, Zoran Vukojević, Ljubiša Buha Čume i Dejan Milenković.

Saslušano je nekoliko domaćih vještaka balističke i medicinske struke, a vještak iz Instituta za kriminalističku tehniku iz Visbadena je putem videolinka obrazložio balistički nalaz ubistva koje je obavio taj Institut, podsjeća Tanjug.

Za ubistvo premijera 12. marta 2003. godine, kada je teško ranjen Veruović, optuženi su bivši komandant Jednice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, pripadnici JSO Zvezdan Jovanović, Željko Tojaga i Saša Pejaković i radnik Bezbjednosno-informativne agencije Branislav Bezarević.

Za ubistvo Đinđića optuženi su i pripadnici "zemunskog klana" Miloš Simović, Ninoslav Konstantinović, Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović i Dejan Milenković, koji je juna prošle godine dobio status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Ulemek, Jovanović, Tojaga, Pejaković, Bezarević, Aleksandar Simović i Krsmanović, dok su ostali optuženi u bjekstvu i njima se sudilo u odsustvu.