{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra presuda Milanu i Sredoju Lukiću

S
19.7.2009. u 10:47
0
1
Sutra presuda Milanu i Sredoju Lukiću
0
Sutra presuda Milanu i Sredoju Lukiću
U Haškom tribunalu sutra će biti izrečena presuda Milanu i Sredoju Lukiću, koje optužnica tereti za zločine počinjene u Višegradu i okolini, u proljeće 1992. godine, javio je dopisnik Srne iz Haga.
Tužilaštvo je u maju, u završnoj riječi zatražilo da obojica optuženih, kako su naveli, provedu ostatak života u zatvoru, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Suđenje Lukićima je trajalo od jula 2008. do aprila ove godine. Saslušano je 45 svjedoka optužbe, tri svjedoka Sredoja i 28 svedoka Milana Lukića, dok je pretresno vijeće pozvalo ukupno četiri svjedoka.

Prema navodima optužnice, Milan Lukić je bio vođa paravojne grupe "Beli orlovi" ili "Osvetnici", koja je sarađivala sa lokalnom policijom i vojnim jedinicama, zavodeći, kako se navodi, teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom od 1992. do 1995. godine.

Milanov rođak Sredoje, kako navodi optužba, bio je pripadnik te jedinice.

Lukići su optuženi za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i starijih osoba u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Žrtve su 14. juna 1992. godine, zatvorene u jednu prostoriju u kući koja je nakon toga zapaljena.

Za obojicu optuženih navodi se da su "oko 70 žena, djece i starijih muslimana prislili da uđu u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac, nakon čega su blokirali sve izlaze i u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.

Optužnica ih tereti i za navodna premlaćivanja muslimanskih zarobljenika u logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić je u nekoliko tačaka optužen za ubistva, uključujući višestruka ubistva muslimanskih muškaraca na obali Drine, kao i za ubistvo jedne muslimanke u višegradskom naselju Potok.

Milan i Sredoje Lukić prvobitno su bili optuženi zajedno sa Mitrom Vasiljevićem, koji je u januaru 2000. i presudom Žalbenog veća izrečenom u februaru 2004. godine, osuđen na 15 godina zatvora.

Milan Lukić uhapšen je u Argentini avgusta 2005. godine, dok se Sredoje Lukić predao vlastima Republike Srpske (RS) u septembru iste godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: