Haški tribunal
0

Sutra nastavak suđenja Anti Gotovini

SRNA
U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljen glavni pretres u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se sudi za zločine nad Srbima u toku i poslije operacije "Oluja", u ljeto 1995. godine.

Sutra će biti nastavljen i glavni pretres u predmetu protiv bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

U glavnoj sudnici biće nastavljen postupak protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, kojeg optužnica tereti da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj doprinio zločinima koje su one počinile u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Glavni pretres sutra se nastavlja i na suđenju bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

U predmetu protiv bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija, rasprave će biti održane 26. i 27. avgusta.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad nesrpskim civilima u BiH od 1991. do 1995. godine.