Svijet
0

Sutra izricanje presude "Škorpionima"

FENA
U Vijeću Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine sutra će sudsko vijeće izreći presudu petorici pripadnika "Škorpiona", koji se terete za ubistvo šest Srebreničana u BiH u julu 1995.

Prema optužnici, pripadnici "Škorpiona" Slobodan Medić, Aleksandar Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Vukov i Branislav Medić se terete da su, u blizini Trnova, u julu 1995. ubili šest srebreničkih Bošnjaka.

Na suđenju, koje je počelo krajem 2005. godine, saslušan je 21 svjedok, dvojica haških svjedoka, čiji identitet nije poznat javnosti, a prikazan je i snimak egzekucije koji su snimili "Škorpioni".

Zamjenik tužioca za ratne zločine Nebojša Marković je u završnoj riječi 3. aprila rekao da je nesumnjivo utvrđeno da su optuženi izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i predložio da ih sud oglasi krivim i osudi na maksimalne zakonske kazne.

Prema njegovim riječima, u toku sudskog postupka prikupljeni su mnogobrojni dokazi a, prema ocjeni tužilaštva, može se izvesti jasan zaključak da su "Škorpioni" bili paravojna jedinica, oružana formacija koja je morala da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava i da je u konkretnom slučaju izvršen ratni zločin.

Marković je u završnoj riječi istakao da sud mora uzeti u obzir otežavajuće okolnosti za optužene - da su ubili mlade ljude i djecu, od kojih je Safet Fejzić na dan strijeljanja imao 17 godina i šest mjeseci, Azmir Alispahić 16 godina i devet mjeseci, Dino Salihović samo 16 godina i 20 dana. Oni nijednim postupkom nisu dali povoda da se sa njima tako postupi.

Punomoćnici porodica žrtava u svojim završnim riječima tvrdili su da su "Škorpioni" bili regularna jedinica MUP-a Srbije, što je prema njihovom mišljenju, utvrđeno na sudu iz iskaza svjedoka i pismenih dokaza.

Branioci optuženih su 4. aprila u završnim riječima tražili da sudsko vijeće donese oslobađajuću presudu za njihove branjenike.

Slobodan Medić kazao je, u završnoj riječi, da će vrijeme pokazati "ko je u pravu" i da "sve što se desilo ima svoje zašto", dodavši da ostavlja sudskom vijeću da presudi po savjesti, javio je Tanjug.

Petrašević je rekao da nije mogao da odbije naređenje komandanta "Škorpiona" Slobodana Medića da učestvuje u egzekuciji i da kobnog dana niko nije imao mogućnost da bira da li hoće da učestvuje u egzekuciji, jer da su odbili naređenje bili bi ubijeni.

Aleksandar Medić ponovio je da nije pucao u Bošnjake i da očekuje da sudsko vijeće postupi prema njemu kao što je on postupio u Trnovu.

Vukov je pozvao svakog da ako ima neka saznanja koja bi njega kompromitovala da kaže sada na sudu, dodavši da nikoga nije ubio "ni tada, ni poslije".