Svijet
0

Susret "velikog sotone" i "osovine zla"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski dnevnici u utorak veliku pažnju posvećuju prvim direktnim američko-iranskim razgovorima u protekle više od tri decenije nazivajući ga susretom "velikog sotone" i "osovine zla".

Napominjući kako je prerano govoriti o otopljavanju odnosa Teherana i Washingtona, Daily Telegraph piše da bi isto tako bilo pogrešno potcjenjivati značaj kratkog susreta u Bagdadu. On jeste bio uglavnom simboličan, ali je na Bliskom istoku simbolika itekako važna.

Washington je, pristajući na sastanak, potvrdio da je konačno podvukao crtu ispod poniženja u krizi oko talaca 1979. godine, dok je Iran, sjedajući za sto s "velikim sotonom", ublažio vatrenu antizapadnu retoriku predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sudbinu Bliskog istoka u svojim rukama drže SAD i Iran - otuda je njihov dijalog maleni, ali izuzetno značajan korak u pravom smjeru, zaključuje Daily Telegraph.

I The Independent vjeruje da je susret američkoga i iranskog ambasadora u Bagdadu zračak nade u inače turobnoj regiji.

Ključni bliskoistočni akteri neće nasjesti na pokušaje da se značaj toga sastanka umanji – shvatit će ga, s pravom, kao poniženje supersile, svojevrsno priznanje Washingtona da je njegova politika u Iraku katastrofalna i da mu je Iran potreban kako bi se izvukao iz haosa.

Na svu sreću, dodaje Independent, nije samo Amerika ispoljila poniznost, inače do sastanka ne bi ni došlo. Oštrim izjavama Teheran, po ocjeni ovoga dnevnika, samo prikriva hroničnu nesigurnost.

Usto, ma šta tvrdili desničarski komentatori, Iran nema interesa da mu susjedstvo potone u anarhiju. Drugim riječima, Amerika i Iran imali bi o čemu razgovarati, samo kada bi njihove tvrdoglave vođe to sebi priznale.