Bolivija
0

Susret Moralesa i opozicije bez uspjeha

FENA
Foto: AFP/Presidencia
Foto: AFP/Presidencia
Razgovori bolivijskog predsjednika Eve Moralesa i guvernera iz redova opozicije iz četiri autonomaške regije koji su imali za cilj da izvedu Boliviju iz političke krize završili su u nedjelju bez dogovora i bez datuma novog susreta, izjavio je zvanični izvor.

Nakon deset sati razgovora ministar za seoski razvoj Carlos Romero je kazao da "žali što guverneri nisu prihvatili nacionalni sporazum kakav bolivijski narod očekuje".

Guverner regije Tarija Mario Cossio je izjavio da "nije moguće zaključiti ovaj sporazum, usprkos naporima, jer se ne može postići kompromis o centralnim temama s dnevnog reda".

Ovo je treći skup poslije osam mjeseci zamrznutih odnosa. Dijalog se odvijao u prisustvu posmatrača Organizacije američkih država, UN-a i Saveza naroda Južne Amerike.

Neprestana politička kriza u Boliviji izrodila se u septembru u krvave sukobe između pristalica i protivnika predsjednika Moralesa i dovela zemlju na rub građanskog rata.

Guverneri, koji su protiv Moralesa, traže status autonomije i odbacuju nacrte socijalističkog ustava i agrarne reforme koje šef države namjerava nametnuti referendumom u najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike.