Svijet
0

Susret Merkel-Dalaj Lama potkopava kinesko-njemačke odnose

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Susret između Dalaj Lame i njemačke kancelarke Angele Merkel "potkopava odnose između Kine i Njemačke", saopćila je u utorak kineska vlada u svojoj prvoj reakciji na ovaj susret koji se odigrao u nedjelju.

"To nije samo veliko miješanje u kineske unutarnje stvari, nego to vrijeđa osjećanja kineskog naroda i potkopava odnose između Kine i Njemačke", izjavila je glasnogovonica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu i pozvala Berlin da "preduzme konkretne i efikasne mjere kako bi otklonio negativno djelovanje koje je izazvao ovaj nesretni susret".

Njemačka kancelarka je u nedjelju primila tibetanskog vođu radi "privatnog i neformalnog razgovora" u kancelarijatu u Berlinu, naveo je u saopćenju poslije ovog susreta njemački glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm.

Kao prvi evropski šef vlade koji je na taj način razgovarao s Dalaj Lamom, Angela Merkel je dala podršku "njegovoj nenasilnoj politici koja ima za cilj vjersku i kulturnu autonomiju" kineske pokrajine, dodao je Wilhelm.

Prema riječima Jiang Yu, kineski ministar Yang Jiechi bi trebalo da se tokom susreta s njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom u New Yorku, povodom generalne skupštine UN-a, dotakne ovog pitanja.

"Yang Jiechi će potvrditi stav Kine o Dalaj Lami", kazala je kineska glasnogovornica i nazvala vjerskog lidera "političkim egzilantom već dugo angažiranom u aktivnostima koje su usmjerene na izazivanje rascjepa Kine i potkopavanje nacionalnog jedinstva".