{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret Medvedeva i Obame nakon 20. januara

F
18.12.2008. u 13:30
0
0
Susret Medvedeva i Obame nakon 20. januara
0
Susret Medvedeva i Obame nakon 20. januara
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev susrest će se s izabranim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom nakon njegove inauguracije koja će biti održana 20. januara, najavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"U telefonskom razgovoru 8. novembra predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev i izabrani šef američke države Barack Obama dogovorili su se da rade na temelju pragmatizma i pripreme susret na najvišem nivou ubrzo nakon Obamine inauguracije", rekao je Lavrov u susretu s američkim senatorom republikancem Richardom Lugarom u Moskvi.

Ruske agencije su prenijele da je Lavrov izrazio očekivanje Moskve da će nova američka administracija rješavati sva pitanja s Rusijom na osnovu uzajamnog uvažavanja interesa, težeći pronalaženju rješenja koja će zadovoljiti obje strane.

Rusija je, rekao je Lavrov, zainteresirana da budu realizirani pristupi, načela i mehanizmi saradnje ugrađeni u deklaraciji iz Sočija koju su u aprilu ove godine usvojili tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin i američki George W. Bush.

Između Rusije i SAD-a je postignuto dosta toga korisnoga, kazao je ruski ministar, izdvajajući saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, problema neširenja nuklearnog oružja i miroljubive upotrebe atomske energije, u oblasti investicija i trgovine.

Rusija je spremna da na osnovu deklaracije vodi partnerski dijalog i otkloni razlike u oblastima u kojima se interesi razilaze, naveo je Lavrov.

Ruske novinske agencije prenijele su u četvrtak iz Washingtona izjavu podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost SAD-a Johna Rooda o jednom od najspornijih pitanja u vanjskopolitičkim odnosima dviju zemalja - planovima SAD-a o raspoređivanju elemenata proturaketne odbrane u Evropi.

Rusija je spremna nastaviti saradnju sa SAD-om u vezi s "raketnim štitom" i sporazumom o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1), rekao je Rood, koji je predvodio američku delegaciju na susretu bilateralne grupe za strateški dijalog početkom sedmice u Moskvi.

Rood je prenio utisak sa sastanka da su "Rusi privrženi ideji nastavka dijaloga", ali je rekao da "prijetnje na adresu Poljske i Češke" izazivaju žaljenje, prenio je Itar-Tass.

Prema riječima američkog zvaničnika, Rusija pokazuje ozbiljnu privrženost dostizanju novog sporazuma o strateškom naoružanju, ali je pozicija Moskve, dodao je, u posljednje vrijeme "manje fleksibilna nego ranije".

"Sadašnji sporazum ističe za godinu dana i važno je da iskoristimo vrijeme koje je ostalo aktuelnoj administraciji radi pripreme terena kako bi nova administracija uspjela da sklopi novi sporazum", rekao je Rood.

Američki zvaničnik je na brifingu u srijedu rekao da ruska vlada vjerojatno namjerava "provjeriti karakter" Obame i njegove vlade zauzimajući oštriju poziciju u pitanjima proturaketne odbrane, a da je napravila pauzu očekujući novi pristup nacionalnoj sigurnosti u Washingtonu.

Pritom, kako je rekao, SAD ne brine zbog politike Rusije na zapadnoj polulopti, jer polijetanje starih bombardera kod obala Venecuele i morsko patroliranje u Karipskom moru "ne može povećati napetost u SAD-u".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: