Svijet
0

Susret Medvedev-Merkel u sjenci ubistva Estemirove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Susret njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva, danas u dvorcu Šleisheim pored Minhena, protekao je u sjenci ubistva Natalije Estemirove, ruske aktivistkinje koja se bavila pitanjem kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Mediji ukazuju da je odnos Merkelove sa Medvedevim bolji nego što je bio sa bivšim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji važi za prijatelja prethodnika Merkelove, bivšeg kancelara Gerharda Šchroedera.

Njemački mediji su današnje, 11. njemačko-ruske vladine konsultacije ocijenili kao skup na kome su, prije svega, dominirale privredne teme - u bilaterali i rješavanju svjetske privredne i finansijske krize i ističu da je i zaštita klime bila jedna od najvažnijih tačaka ovog skupa.

Medvedev, koji je u Njemačkoj dočekan uz najviše vojne počasti, zajedno sa Merkelovom učestvovao je u završinici ''Peterburškog dijaloga'', posvećenog putevima za izlazak iz sadašnje krize.

Ovogodišnji ''Peterburški dijalog'' je raspravljao o temama iz oblasti politike, privrede, civilnog društva, kulture, medija, religije, obrazovanja.

''Peterburški dijalog'' su prije devet godina ustanovili tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder.