Jandroković u posjeti Sloveniji
0

Susret Janše i Jandrokovića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković započeo je u utorak svoj prvi posjet Sloveniji susretom sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u Ljubljani, potvrđeno je za Hinu u Janšinu uredu.

Posjet je nastavljen susretom i razgovorima izaslanstava slovenskog i hrvatskog ministarstva vanjskih poslova koje vode ministri Goran Jandroković i Dimitrij Rupel, koji su počeli na Brdu kod Kranja, u kongresnom centru koji je bio središte događaja i međunarodnih susreta tijekom slovenskom predsjedavanja Europskom unijom, koje je završeno krajem prošlog mjeseca. O sadržaju razgovora ministri će govoriti nakon radnog objeda na konferenciji za novinare.

Slovenski mediji navode danas u vezi s Jandrokovićevim posjetom da nije realno očekivati poseban proboj u rješavanju otvorenih pitanja između dviju država budući da se u Sloveniji za nešto više od dva mjeseca očekuju parlamentarni izbori i formiranje nove vlade.

Mediji citiraju jučerašnju izjavu premijera Janeza Janše da je posjet hrvatskog šefa diplomacije dobrodošao, da se otvoreni problemi, pa i oni najteži rješavaju, te da za sada ne treba očekivati nove inicijative u rješenju bilateralnih pitanja i da treba pričekati s rezultatima koje će donijeti rad međudržavnih povjerenstava koje rade na pitanju dogovora o međunarodnoj arbitraži za granicu.

Isto tako, mediji danas prenose i izjave ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela o odnosima s Hrvatskom koje je dao za novi broj ljubljanskog tjednika "Reporter".

Rupel je u razgovoru za taj tjednik rekao da će s Jandrokovićem razgovarati i o mogućim opasnostima da dođe do graničnih incidenata, ali je dodao da takve incidente ne očekuje.

"Ne očekujem veće incidente jer to nije ni u interesu naše niti hrvatske vlade", rekao je Rupel.

Pred parlamentarne izbore prije četiri godine tzv. Incidentne situacije u vezi s Piranskim zaljevom i pravima ribarenja bili su istaknut fenomen, no ove godine "radikalnije" se prema toj problematici donosi samo marginalna udruga "25. lipnja 1991. godine" koja je u ponedjeljak izrazila "zabrinutost" razgovorima Rupela i Jandrokovića, navevši da se boji kako bi Rupelov pristup u razgovorima mogao rezultirati gubitkom slovenskog "prava" na izlazak na otvoreno more.

U razgovoru za "Reporter" Rupel je među ostalim naveo očekivanje da bi Hrvatska problem granice sa Slovenijom u vremenu od godine dana, a svakako do svog ulaska u Europsku uniju, trebala "skinuti s pregovaračkog stola". Zastupnicima u slovenskom parlamentu bilo bi teško glasovati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU ako to pitanje ne bi bilo riješeno do tada, bez obzira što o tome misli sadašnja vlada, ocijenio je Rupel za "Reporter".