New York
44

Susret Džaferovića i predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa: Nužno osigurati ravnopravnost Jevreja

B. R.
Ronald Lauder i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Ronald Lauder i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) u New Yorku je razgovarao sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Ronaldom Lauderom.
Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Džaferović i Lauder su imali susret na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i ove organizacije, kao i o važnim pitanjima za Jevreje u Bosni i Hercegovini. Džaferović je poručio da je Bosna i Hercegovina ponosna na svoju multikulturalnu historiju i Jevrejsku zajednicu kao njen neizostavni dio. Istaknuta je privrženost Bosne i Hercegovine, kako je navedeno, čuvanju sjećanja i zaštiti istine o holokaustu.  

Susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i i predstavnika WJC (Foto: Predsjedništvo BiH)
Susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i i predstavnika WJC (Foto: Predsjedništvo BiH)

Zahvalio je predsjedniku WJC-a na podršci članova i aktivista ovog kongresa Bosni i Hercegovini u periodu od sticanja nezavisnosti, a naročito na podršci žrtvama u borbi protiv revizionizma i odbrani istine o genocidu u Srebrenici.     Naglašena je, kako je saopćeno, nužnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se osigurala puna ravnopravnost Jevreja u Bosni i Hercegovini te je iskazana zabrinutost zbog rasta desnog populizma u Evropi. 

Sven Alkalaj, Ronald Lauder i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Sven Alkalaj, Ronald Lauder i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)

Sastanku je prisustvovao i generalni savjetnik WJC-a Menachem Rosensaft, koji je bio jedan od govornika u Potočarima na obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, te ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj.

Podsjećamo, Džaferović se jučer, 21. septembra, obratio pred Generalnom skupštinom UN-a, poručivši, između ostalog, da "muslimani i kršćani mogu živjeti zajedno" te da su "desni populisti opasnost za svijet". Time je replicirao članu Predsjedništva Miloradu Dodiku (SNSD) koji je ranije izjavio da "sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike".