Svijet
0

Susret Crvenkovski - Gruevski prije posjete Nimitza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonsko državno rukovodstvo ocijenilo je u ponedjeljak u Skoplju da su u procesu pregovora s Grčkom u sporu oko ustavnog imena bivše jugoslavenske republike najviši prioritet za čuvanje identiteta i dostojanstvo nacije.

Predsjednik republike Branko Crvenkovski, premijer Nikola Gruevski, ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski i pregovarač Nikola Dimitrov su na sastanku prije posjete medijatora Ujedinjenih nacija Matthewa Nimitza Skoplju u petak reafirmirali dosadašnju poziciju Makedonije za dalje aktivno učešće u pregovaračkom procesu s Atinom.

Mediji u Makedoniji prenose da je cilj posjete američkog ambasadora Nimitza da iz prve ruke čuje mišljene obje strane o radnom dokumentu koji su pregovarači dobili na posljednjem sastanku u New Yorku.

Od kada se bivša najjužnija jugoslavenska republika 1991. osamostalila, vlade u Atini odbijaju da je priznaju pod njenim ustavnim imenom smatrajući to prijetnjom po vlastiti teritorijalni integritet pošto se grčka sjeverna pokrajina zove Makedonija.

Najnoviji posrednički dokument navodno ne sadrži konkretan prijedlog.

Tvrdi se da će Nimitz, pošto je ustanovio da dosadašnja taktika sa konkretnim prijedlozima nije dala rezultat, nastojati da kroz razgovore procjenjuje kako da se, korak po korak, dođe do rješenja dugogodišnjeg spora, prihvatljivog za obje strane.

Radni dokument, kako prenose mediji, sadrži nekoliko varijanti mogućih rješenja - Republika Makedonija (Sjeverna), Sjeverna Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Makedonija-Sjeverna.

Prije Nimitzovog dolaska u Skoplje, šef makedonske države i premijer imaju različite pozicije u vezi s rješavanjem ovog pitanja.

Dok predsjednik Crvenkovski smatra da treba prihvatiti kompromisno rješenje koje neće negirati nacionalni identitet, premijer Gruevski je najavio da će svaki prijedlog biti stavljen na referendum

To je, opet, neprihvatljivo za Crvenkovskog.

Smatra se da je posjeta Nimica Atini i Skoplju dio šireg međunarodnog pritiska za konačno rješavanje spora Grčke i Makedonije.

Danas će u Berlinu američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarati s grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojani, dok uskoro u Makedoniju dolazi i pomoćnica državnog sekretara Rosemari di Carlo.