Svijet
0

Susret Bush - Medvedev na samitu G-8 u Japanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća je saopćila da će se predsjednik George W. Bush za vrijeme samita skupine G-8 u Japanu, iduće sedmice, susresti i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da će dva čelnika raspraviti američki plan postavljanja novoga raketnog štita u Srednjoj Evropi te rusku želju da postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Predstavnica Bijele kuće dodala je da predsjednik Bush želi od ruskog kolege čuti o njegovim namjerama na unutrašnjem planu, naprimjer o jačanju pravne države u Rusiji kao i o stabilizaciji situacije u regiji, pogotovo odnosima s Gruzijom.

U Japanu će se predsjednik Bush susresti i s indijskim premijerom Manmohanom Singhom, s kojim će razgovarati o američko-indijskoj saradnji na planu iskorištavanju nuklearne energije, klimatskim promjenama, trgovini te širenju demokratije u azijsko-pacifičkoj regiji.

Predsjednik Bush u Japan odlazi u subotu, a trodnevni samit sedam najvećih industrijskih sila i Rusije počinje u ponedjeljak.

Prema Bijeloj kući, prenosi VoA, na dnevnom redu vode teme poput energetske situacije u svijetu, krize u opskrbi hranom te klimatske promjene.

Predsjednik Bush pozvat će kolege iz Japana, Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Italije da ispune prošlih godina data obećanja o pomoći Africi, a u vezi s međunarodnim naporima protiv malarije, AIDS-a i drugih zaraznih bolesti.