Budimpešta
0

Susret Alkalaj - Bajnai

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, tokom zvanične posjete Republici Mađarskoj, susreo se danas s premijerom te zemlje Gordonom Bajnaijem, saopćeno je iz bosanskohercegovačkog Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu.

Premijer Bajnai je istakao da BiH može računati na podršku Mađarske u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Uz zahvalnost za to, Alkalaj je obavijestio mađarskog premijera o svom sastanku s ministrom Balázsom s kojim je razgovarao o modalitetima suradnje. Upoznao ga je i s naporima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama te u vezi s liberalizacijom viznog režima sa zemljama EU.

Premijer Bajnai je kazao da će mađarska strana podržati sve aktivnosti naše zemlje radi dobijanja MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO) te naglasio da treba dodatno ojačati funkcionalnost državnih institucija.

Obavijestio je ministra Alkalaja da će 11. novembra u Budimpešti biti održana međunarodna konferencija o BiH koja je trebala da bude održana u julu ove godine.

Mađarska strana je zainteresirana za ulaganja svojih kompanija u oblasti energetike, transporta, koridora 5C, rekao je Bajnai te istaknuo mogućnost korištenja IPA predpristupnih fondova EU, saopćeno je.