Egipat
0

Susreli se visoki zvaničnici Fataha i Hamasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoki zvaničnici palestinskih rivalskih stranaka Fataha i Hamasa sastali su se u Kairu da pripreme skup o pomirenju planiran za 22. februar u Egiptu, saopćile su u petak obje stranke.

Delegacija Fataha, koju predvodi jedan od njenih lidera Ahmad Qorei, i delegacija Hamasa, koju predvodi drugi čovjek njenog političkog ureda Mussa Abu Marzuk, razgovarale su u četvrtak navečer u Kairu "u okviru napora koje Egipat ulaže kako bi došlo do pomirenja", navele su obje stranke u zajedničkom saopćenju, prenosi AFP.

Radi se o prvom susretu na ovom nivou između Fataha, stranke predsjednika Mahmuda Abbasa i Hamasa, otkako su islamisti protjerali Abbasovu Palestinsku vlast iz pojasa Gaze u junu 2007.

Dijalog o pomirenju između dviju stranaka planiran za 22. februar u Kairu, gdje je jedan sličan skup, koji je trebalo da se održi u novembru, otkazan zbog stalnih sporenja.

Delegacije su se dogovorile tokom susreta da "prekinu s uzajamnim napadima u medijima", da "zatvore dosje o političkim hapšenjima" i nastave da se sastaju kako bi pripremile dijalog", navodi se u saopćenju.

Razgovori su se također odnosili na napore Egipta da se pregovara o prekidu vatre u Gazi između Hamasa i Izraela i učvršćivanju primirja postignutog 18. januara okončanjem izraelske ofanzive u kojoj je bilo više od 1.300 mrtvih na palestinskim teritorijima.

Abu Marzuk je izjavio u četvrtak za egipatsku agenciju Mena kako Egipat treba da u roku od 48 sati objavi 18-mjesečni prekid vatre.