Guantanamo
0

Suspendovano prebacivanje pritvorenika u Jemen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Obamina administracija objavila je u utorak kako za sada neće vraćati pritvorenike iz Guantanama u Jemen, u sklopu mjera jačanja nacionalne sigurnosti nakon pokušaja terorističkog napada na avion u SAD-u na Božić, u koji je upleten jemenski ogranak Al-Qaide.

Od oko 215 osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u zatvoru mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi, najveću grupu čine državljani Jemena, kojih je oko 90.

"Iako ostajemo predani zatvaranju Guantanama, ocijenjeno je da dodatni transferi u Jemen ne bi bili dobra ideja. Mi nećemo dalje prebacivati ljude u Jemen", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Odluka odražava rastuću zabrinutost u SAD-u zbog terorista koji djeluju u Jemenu, nakon božićnog pokušaja Nigerijca Umara Faruka Abdulmutallaba da izvede samoubilački bombaški napad na letu iz Amsterdama za Detroit. Abdulmutallab je opremljen eksplozivom i instruiran od operativaca Al-Qaide u Jemenu.

Samo nekoliko dana prije pokušaja napada, SAD je vratio u Jemen šest pritvorenika iz Guantanama.

Američki dužnosnici vjeruju da su dva bivša saudijska pritvorenika iz Guantanama mogla imati ključnu ulogu u pripremi 23-godišnjeg Nigerijca za napad.

Drugi čovjek Al-Qaide Arapskog poluotoka, koja djeluje u Jemenu, oslobođen je iz Guantanama, prema medijskim izvješćima u SAD-u.

Prema navodima američkih dužnosnika, među oko 90 državljana Jemena u Guantanamu, oko polovine ih je određeno za vraćanje u domovinu, dok će ostali biti zadržani u američkom pritvoru ili suđeni pred vojnim i civilnim sudovima.