Turska
0

Suspendovana dva generala i admiral

SRNA
Turska Vlada suspendovala je dvojicu generala i jednog admirala povodom optužbi da su navodno pripremali državni udar, saopštila je danas armija.

Visoki oficiri suspendovani su prije tri dana, nakon čega su zatražili od vojnog suda da ukine Vladinu odluku, navodi se u armijskom saopštenju.

  	U tekstu se detaljno opisuje spor koji je nstao u avgustu, kada je grupa oficira optužena da je 2003. godine planirala svrgavanje Vlade koju predvodi Stranka pravde i razvoja (AKP).

    	Vlada je u međuvremenu dva puta odbila odluke o unapređenju trojice oficira, a te odluke poništio je vojni sud. Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane sada su konačno suspendovala dvojicu generala i admirala.

    	Turska štampa napominje da je Vlada prvi put suspendovala aktivne oficire.

    Ranije ove godine 196 aktivnih i penzionisanih oficira optuženi su za pripremanje državnog udara, a prvo ročište zakazano je za 16. decembar.

    Protivnici vladajuće stranke optužuju Vladu da koristi sudske procese za narušavanje ugleda sekularno orijentisane vojske, u nadi da će ukloniti najveću prepreku u društvu za ostvarenje svojih islamističkih ambicija.
    AKP odbacuje te optužbe i tvrdi da su istrage i optužnice dio razvoja demokratije u zemlji u kojoj je vojska oborila četiri vlade od 1960. godine.