Američki vojni stručnjak
0

Suspendiran zbog kolekcije nacističkih predmeta

FENA
Marc Garlasco
Marc Garlasco
Nevladina organizacija Human Rights Watch saopćila je u utorak svoju odluku da "privremeno razriješi dužnosti" jednog od svojih američkih stručnjaka za vojne poslove, nakon što je neki šetač po internetu otkrio da on posjeduje kolekciju predmeta iz nacističklog doba.

Marc Garlasco je "privremeno udaljen od svog istraživačkog rada, ali će primati cijelu platu dok se čekaju rezultati interne istrage" koju je pokrenula uprava organizacije.

Prošle sedmice, Omri Ceren, američki student, objavio je na svom blogu fotografiju na kojoj se vide uniforme nacističkih vojnika predstavljene kao dio kolekcije Garlascovih nacističkih predmeta.

"On objavljuje izvještaje koje čita puno ljudi i koji se odnose na akcije koje su preduzeli Židovi kako bi se odbranili", komentirao je Ceren na svojoj otvoreno proizraelskoj internetskoj stranici.

Garlasco, koji sebe opisuje kao ljubitelja svega što je vojno", nalazi se na dužnosti stručnjaka za vojne poslove u HRW-u. U martu je objavio izvještaj u kojem optužuje Izrael za kršenje međunarodnog prava tokom ofanzive u pojasu Gaze protekle zime.

U jednom razgovoru na internetskoj stanici Huffington Post, Garlasco priznaje svoju strast. Priznaje da njegov hobi može nekome izgledati "neuobičajen i uznemirujući", ali mu omogućava da bude "bolji istražitelj i analitičar".