Svijet
0

Suša ugrožava šest miliona djece u Etiopiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suša koja je pogodila nekoliko regija u Etiopiji ugrožava najmanje šest miliona djece kojima je hitno potrebna pomoć, saopćila je Fondacija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

"Najmanje šest miliona djece s manje od pet godina starosti živi u siromašnim zonama koje je pogodila suša i potrebno je da se hitno intervenira u domenu zdravlja i hrane", navodi se u saopćenju koje prenosi AFP.

Od teške pothranjenosti pati 126.000 djece kojoj je potrebno hitno liječenje, navodi UNICEF.

Prema izvještajima humanitarnih agencija, više od 3,4 miliona ljudi treba pomoć u hrani u Etiopiji, posebno u regijama Oromo i Somali, gdje se humanitarna situacija i dalje pogoršava zbog sezone kiša.

"U samo jednoj bolnici imamo više od 250 djece koja će preživjeti samo ako se odmah primijeni terapija", rekao je rukovodilac jedinice prve pomoći nevladine organizacije Ljekari bez granica David Noguera, javio je BBC.

Očekuje se da će situacija biti pogoršana u narednih nekoliko mjeseci nakon što izostane uobičajeni rod ljetine, a humanitarne organizacije u Etiopiji su saopćile da je smanjeni priliv novca donatora u fondove zbog situacije u Kini poslije razornog potresa koji je prošlog ponedjeljka pogodio pokrajinu Sečuan i stanja u Mijanmaru nakon udara ciklona "Nargis".

Ujedinjene nacije procjenjuju da im sada nedostaje 180.000 tona hrane i da u ovom trenutku nemaju obećanja da će ih dobiti.

Paulette Jones, iz Svjetskog programa za hranu (WFP), rekla je kako će ta organizacija morati da prikupi 147 miliona dolara za potrebe Etiopije.

"Nadamo se da će nam donatori izaći u susret", istakla je Jones.