Svijet
20

Suša otkrila davno poplavljeni grad u Californiji

Klix.ba
Saveznu američku državu Californiju pogodila je najveća suša u posljednjih stotinu godina, a guverner Jerry Brown jučer je proglasio vanredno stanje.

Proglašenje vanrednog stanja Californiji će omogućiti dobijanje pomoći federalnih organa, a guverner je pozvao građane da smanje potrošnju vode i sačuvaju je na bilo koji način.

Foto: AFP
Foto: AFP

I dok se neki od državnih rezervoara vode nalaze na najnižem mogućem nivou, u blizini Sacramenta pojavili su se ostaci grada iz doba pohoda na zlato, koji je 1950-ih godina poplavljen kako bi se stvorilo jezero.

Žedni gradovi i farme susreću se sa brojnim poteškoćama, a korita rijeka koje obično obiluju ribom sada su prazna. Šume gutaju požari, a teško je pogođena i poljoprivreda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Januar i februar su mjeseci sa najviše vlage u većem dijelu ove zemlje, ali je ova godina počela sa sušom i naznakama tek manjih padavina.

"Ne možemo učiniti da padne kiša, ali možemo biti mnogo bolje pripremljeni za užasne posljedice koje Californiji prijete, uključujući dramatično malo vode za farme i zajednice, te povećan broj požara u urbanim i ruralnim dijelovima", poručio je guverner u svom apelu.