{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suša otkrila davno poplavljeni grad u Californiji

19.1.2014. u 10:54
20
19
Suša otkrila davno poplavljeni grad u Californiji
20
 
Saveznu američku državu Californiju pogodila je najveća suša u posljednjih stotinu godina, a guverner Jerry Brown jučer je proglasio vanredno stanje.
Proglašenje vanrednog stanja Californiji će omogućiti dobijanje pomoći federalnih organa, a guverner je pozvao građane da smanje potrošnju vode i sačuvaju je na bilo koji način.

Foto: AFP
Foto: AFP


I dok se neki od državnih rezervoara vode nalaze na najnižem mogućem nivou, u blizini Sacramenta pojavili su se ostaci grada iz doba pohoda na zlato, koji je 1950-ih godina poplavljen kako bi se stvorilo jezero.

Žedni gradovi i farme susreću se sa brojnim poteškoćama, a korita rijeka koje obično obiluju ribom sada su prazna. Šume gutaju požari, a teško je pogođena i poljoprivreda.

Foto: AFP
Foto: AFP


Januar i februar su mjeseci sa najviše vlage u većem dijelu ove zemlje, ali je ova godina počela sa sušom i naznakama tek manjih padavina.

"Ne možemo učiniti da padne kiša, ali možemo biti mnogo bolje pripremljeni za užasne posljedice koje Californiji prijete, uključujući dramatično malo vode za farme i zajednice, te povećan broj požara u urbanim i ruralnim dijelovima", poručio je guverner u svom apelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: