Velika Britanija
0

Surogat majka im uzela dijete, a sada joj moraju plaćati i alimentaciju

Sarajevo-x.com
Surogat majka sa kćerkom
Surogat majka sa kćerkom
Par iz Velike Britanije će morati plaćati 500 funti (oko 566 eura) mjesečno surogat majci njihovog djeteta, koja je u toku trudnoće odlučila da ne želi nakon poroda dijete dati njegovim roditeljima.

Mladi par će sada biti prisiljen da plaća da im drugi podižu dijete koje nikada neće vidjeti. Otac djeteta je jedan od vodećih kuhara u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail, te ne navodi puna imena supružnika.

Gospodin i gospođa W. ne žele otkriti puna imena kako bi zaštitili identitet djeteta. Par je nekoliko puta pokušao dobiti dijete, ali je supruga imala šest pobačaja u kasnoj trudnoći, a četiri puta je nosila blizance. Nakon toliko pokušaja odlučili su potražiti surogat majku i našli su je na internetu.

Sa budućom surogat majkom su odmah postigli neformalni dogovor da će joj platiti 10.000 funti, ali na pola trudnoće ona je odlučila da će zadržati dijete. Cijeli slučaj je završio na sudu, a sudija je odlučio da žena može zadržati dijete jer je biološka majka, uprkos ranijem obećanju.

Par se kasnije ipak odrekao svojih prava jer, kako su rekli, smatraju da bi bilo emocionalno nepodnošljio i nepošteno prema bebi da bude podijeljena između dvije porodice. Gospodin i gospođa W. su dozvolili surogat majci da zadrži 4.500 funti koje su joj već dali, ali sada moraju plaćati i 568 funti alimentacije svakog mjeseca.

"Oduzela nam je dijete, a sada uzima i naš novac. Za mene je to potpuno pogrešno. Sud je odlučio kao da smo mi bili u vezi koja se raspala, ali naša situacija je drugačija. To nije moje i njeno dijete, ona ga je trebala roditi meni i mojoj supruzi", rekao je gospodin W.

On kaže kako sumnja da je ovo i bio plan surogat majke, gospođice N., da pronađe bogatog muškarca kako bi mu rodila dijete i tako obezbijedila alimentaciju za narednih 18 godina.

"Ona nije promijenila mišljenje zato što je zaista htjela to dijete, već zbog toga što je htjela obezbijediti sebi redovne prihode", kaže gospodin W.

Otac bebe je ispričao kako će se odreći bolje plate u zamjenu za kupone na osnovu kojih će se bebi obezbijediti hrana i odjeća.

"Ako trebam platiti 500 funti mjesečno, jer bi dijete inače živjelo u siromaštvu, onda je to još jedan razlog zašto ono treba biti s nama. Mi bi smo joj obezbijedili sve što je potrebno".

Još uvijek nije poznato kako će se cijeli slučaj završiti, ali bračni par W. su upozorili da ovakvi ugovori o surogat majčinstvu na sudu nisu obavezujući, čak ni kada je ugovor formalno napisan. Nezakonito je i zarađivati na račun toga što ste surogat majka, ali razumni troškovi su dopušteni, objašnjeno je paru W. na sudu.