Svijet
1

Suprugu za rođendan poklonila jetru i omogućila mu nastavak života

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tridesetogodišnji Osman Kesek je nakon osam godina teške bolesti jetre, od svoje supruge Tugbe Kesek dobio nejdragocjeniji mogući poklon, jetru, koja mu je uspješno presađena i omogućila novi život.

Keseku, koji radi kao šofer, je prije osam godina dijagnosticiran hepatitis B, a prije godinu dana bolest je prerasla u cirozu jetre. Prošle godine je stavljen i na listu čekanja Ministarstva zdravstva Turske za transplantaciju jetre.

Ljekari su Keseku nedavno saopćili da ima i karcinom na jetri, te da je neophodno hitno izvršiti transplantaciju, na šta je njegova životna saputnica Tugba bez razmišljanja ponudila da da dio jetre kako bi preživio.

Nakon što su ljekari utvrdili da nema nikakvih prepreka za takav zahvat, transplantacija 800 grama jetre je i uspješno izvršena u bolnici Medical Park u Antaliji.

U razogovoru sa novinarom AA, Keskin je kazao da se dobro osjeća, što su potvrdlili i njegovi doktori. Dodao je da riječima nije moguće izraziti svu zahvalnost koju duguje svojoj supruzi, sa kojom je u braku već četiri godine.

"Transplantacija mi je izvšena 17. aprila, na 30. rođendan, ali to je za mene sada datum novog rođenja", kazao je Keskin.

Hrabra darovateljka jetre Tugba je kazala da je sretna što je njen suprug sada dobro.

"Jetru sam dala svom mužu, koji je dio moga tijela. To mu je najljepši rođendanski poklon. Imali smo nezaboravnu i jedinstvenu proslavu njegovog rođendana. Nadamo se sretnom nastavku života sa našim sinom", kazala je Tugba.