Svijet
28

Supruga zaljubljenog otmičara aviona EgyptAira: Stidim se, ne želim ga vidjeti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Supruga Seifa Eldina Mustafe, koji je oteo avion EgyptAira i prislio ga da umjesto u Kairo sleti na Kipar, kazala je kako se stidi zbog ovog čina te da ga neće posjetiti u zatvoru.

Zaljubljeni Mustafa je koristio lažni prsluk s eksplozivom kako bi prisilio pilote da promjene rutu s nadom da će tako posjetiti suprugu i djecu na Kipru.

"Toliko se stidim zbog publiciteta da ga ne želim vidjeti", kazala je.

Njegov pasoš je na crnoj listi jer je pobjegao iz egipatskog zatvora. Zbog toga nije mogao vidjeti suprugu ni djecu.

"Šta treba uraditi neko ko nije vidio ženu i djecu 24 godine jer mu egipatska vlada ne dozvoljava?", prenio je policajac Andreas Lambrianou riječi otmičara.

Muastafa, kojeg su vlasti proglasile mentalno nestabilnim, pobjegao je iz egipatskog zatvora 2011. godine tokom protesta protiv predsjednika Hosnija Mubaraka. Ima četvero djece, a peto, djevojčica, preminulo je u saobraćajnoj nesreći.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tokom kratkog saslušanja na sudu Mustafa nije govorio iako se suočava s optužbama za otmicu, kidnapovanje ljudi s namjerom da ih odvede na nepoznatu destinaciju, prijeteće ponašanje i kršenje antiterorističkog zakona.

Avion kompanije EgyptAir na letu iz Alexandrije za Kairo otet je jučer ujutro oko osam časova, a posada je bila primorana da avion prizemlji u Larnaki na Kipru. Nakon što je potvrđena otmica, kiparski zvaničnici su naveli da je pilotu prijetio putnik s eksplozivom oko pojasa.

Nakon višesatnih pregovora s otmičarom, oslobođeni su svi putnici, a otmičar se predao. Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades je potvrdio da otmica nema veze sa terorizmom već da iza svega stoje lični motivi.