|

Supruga Jacquesa Chiraca demantovala da boluje od Alzheimerove bolesti

Supruga Jacquesa Chiraca demantovala da boluje od Alzheimerove bolesti
0
F
FENA
31.1.2011. u 13:30
1
komentara
0

dijeljenja
Supruga Jacquesa Chiraca demantovala da boluje od Alzheimerove bolesti Jacques Chirac (Foto: AFP)
Supruga bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u ponedjeljak je negirala izvještaje da on pati od Alzheimerove bolesti.
Bernadette Chirac izjavila je za francusku radiostanicu da je "zgrožena" tim tvrdnjama, malo više od mjesec dana prije nego što se njen suprug suoči sa suđenjem zbog korupcije, prenosi BBC.

Chirac, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007. godine, suočava se s optužbama iz perioda kada je bio gradonačelnik Pariza.

Sud u Parizu potvrdio je u ponedjeljak da će suđenje početi 7. marta.

U nedjelju su novine Journal du Dimanche javile da bivši predsjednik (78) pati od gubitaka memorije, sudeći po neimenovanim prijateljima, i dodaju kako supruga strahuje da on ima Alzheimerovu bolest.

Gospođa Chirac izjavila je, međutim, u ponedjeljak za radio stanicu Europe 1 da su ti izvještaji "laž" i da "nikada nisam govorila o Alzheimerovoj bolesti kada je riječ o mom suprugu".

"Da moj suprug pati od te bolesti, ne bih se ustručavala da govorim o tome", kazala je ona.

Bivši predsjednik optužen je za pronevjeru i kršenje povjerenja u skandalu s namještenim radnim mjestima. Ti navodi uključuju i finansiranje stranačkih saveznika novcem poreskih obveznika u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza. Nova optužba za ilegalni sukob interesa dodana je u novembru.

Gospođa Chirac insistirala je na tome da će se njen suprug pojaviti na suđenju.

"On je uvijek govorio kako želi da bude tretiran po zakonu kao i svako drugi. On također ne smije biti tretiran ni bolje ni gore od ostalih", kazala je ona.

Iako Jacquesa Chiraca pati od izvjesnih problema s hodanjem i sluhom, njegova supruga kaže kako nije jasno da li su oni povezani s njegovim godinama ili vaskularnom bolešću od koje je liječen 2005. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...