Nova istraga u Amstettenu
0

Supruga i najstariji sin mogući Fritzlovi saučesnici

SRNA
Njemački advokat Klaus Ulrich Groth zahtijeva istragu protiv članova porodice Fritzl i stanara u zgradi u čijem suterenu je 24 godine bila zatvorena Elisabeth F, jer smatra da je neko morao da zna za postojanje ovog podruma.

Njemački advokat iz Duisburga je, kako piše austrijski dnevnik "Kurir", podnio krivičnu prijavu protiv Fritzlove supruge i njihovog najstarijeg sina, koji je najstariji brat kćerke Josefa Fritzla i koji je pored nje bio jedini svjedok koji je dao iskaz u tokom sudskog procesa.

"Supruga i, u najmanju ruku, najstariji sin morali su da znaju za stan u suterenu", piše advokat Klaus Urlich u svojoj prijavi, koju je proslijedio ove nedjelje šefu državnog tužilaštva za Beč, Donju Austriju i Burgenland.

Njemački advokat se čudi "kako do sada istraga nije pokazala napore da dokaže očigledne pomagače".

Groth smatra da bi "svaka domaćica, čistačica i svako radoznalo dijete prije ili kasnije, slučajno ili ciljanom radoznalošću, otkrilo skriveni pristup podrumu".

Njemački advokat se pita ko je zatvorenu djecu i Elizabet obezbjeđivao hranom dok je Fritzl bio na višenedjeljnim odmorima po Tajlandu..

Državni tužilac iz Sankt Poeltena Gerhard Sedlacek objasnio je da istraga od samog početka nije vođena samo protiv Fritzla, već da je saslušano 140 svjedoka, ali bez rezultata.

Groth, međutim, smatra da boravak u podrumu nije mogao da se sakrije, jer je, posebno noću, moglo da se čuje kada mala djeca, kojih je bilo u podrumu, plaču i vrište.

Tehnički sudski vještak utvrdio je da su se pozivi za pomoć ili lupanje mogli čuti u gornjem dijelu. Advokat se pita zašto ovakva tvrdnja nije bila povod za državno tužilaštvo da iznova provjeri moguće saučesnike.

Sedlacek, međutim, kaže da je stanarima rečeno da postoji problem sa grijanjem te da odatle dolaze čudni zvuci. On takođe ukazuje da su se zvukovi iz podruma sasvim drugačije čuli u "svakodnevnoj situaciji" nego prilikom testiranja za vrijeme vještačenja.

Državno tužilaštvo je ipak potrdilo da će, u skladu sa obavezom, slijediti prijavu.

Josef Fritzl živio je sa svojom suprugom, najstarijim sinom i troje unučadi, kojima je istovremeno bio i otac, u zgradi u Amstettenu, koja je bila u njegovom vlasništvu.

U podrumu ove zgrade držao je zatvorenu kćerku Elisabet zajedno sa troje incestom začete djece.

U ranijim iskazima on je tvrdio da niko osim njega nije znao za postojanje podruma, te da je svima bio zabranjen pristup u ovaj dio zgrade.

Fritzl je prošle sedmice osuđen na doživotnu robiju.