Istraga o bogatstvu
0

Supruga Hosnija Mubaraka u pritvoru

FENA
Suzzane Thabet Saleh
Suzzane Thabet Saleh
Supruga bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka Suzanne Thabet u petak je prvi put stavljena u pritvor u okviru istrage o svom bogatstvu, a mogla bi biti prebačena u jedan zatvor u Kairu.

Odjel za nezakonitu dobit je odlučio staviti "Suzzane Thabet Saleh u pritvor u trajanju od 15 dana radi potreba istrage", javila je državna novinska agencija Mena.

Ovu vijest je pozdravilo nekoliko hiljada demonstranata na simboličnom trgu Tahrir, u središtu Kaira, koji su se okupili kako bi pozvali na jedinstvo kršćana i muslimana.

Suzanne Mubarak je optužena za nezakonito bogaćenje zloupotrijebivši položaj svoga supruga i mogla bi, po riječima jednog izvora iz službi sigurnosti, biti prebačena u zatvor u Qanateru, blizu Kaira.

Bivšu prvu damu i njenog supruga saslušala je u četvrtak u okviru istrage o nezakonitom bogaćenju ekipa iz odjela za nezakonitu dobit u Sharm el-Sheikhu, ljetovalištu na Crvenom moru u koje se sklonio bivši šef države nakon što je pod pritiskom narodne pobune podnio ostavku 11. februara.

Kako je javila agencija Mena, supružnici Mubarak su za vrijeme saslušanja potpisali priznanje na arapskom, engleskom i francuskom jeziku i skinuli tajnu sa svojih bankovnih računa u Egiptu i inozemstvu.

Ovo je prvi put da je Mubarakove saslušao ovaj odjel ministarstva pravosuđa koji "traži dokaze da su oni zloupotrijebili svoj položaj kako bi se nezakonito obogatili".