Svijet
0

Supruga: Al-Qaida je prodala Al-Zarqawija Amerikancima

FENA
Vođe al-Qaide prodale su Abu Musaba al-Zarqawija Sjedinjenim Državama u zamjenu za obećanje da će Amerikanci odustati od potrage za Osamom bin Ladenom, izjavila je supruga ubijenog radikalnog vođe u intervjuu za italijanske novine.

Žena, koju su novine La Repubblica identifikovale kao Al-Zarqawijevu prvu suprugu, izjavila je kako je najviše rukovodstvo Al-Qaide postiglo sporazum s američkim obavještajcima jer je Zarqawi postao previše moćan. Ona tvrdi kako su sunitska plemena i jordanske tajne službe bili posrednici u sporazumu.

Al-Zarqawi, vođa al-Qaide u Iraku, poginuo je 7. juna u američkom zračnom udaru u blizini Bakube, sjeveroistočno od Bagdada.

"Moj suprug je prodan Amerikancima. On je postao previše moćan, previše je smetao drugima", izjavila je žena.

Ona je identifikovana kao "Um Mohammed" ili "Majka Mohammeda", i to bi trebao biti nadimak a ne puno ime. Rimske novine pišu kako je intervju obavljen u Ženevi i opisuju je kao Jordanku staru oko 40 godina.

U Jordanu je al-Zarqawijev stariji brat, Sayel, izjavio kako porodica ne zna o boravištu žene već dvije godine.

"Mislim da je postignut tajni sporazum čiji je trenutni cilj bio njegovo ubistvo. Zauzvrat, američki vojnici obećali su popustiti, barem trenutno, svoju potragu za bin Ladenom", izjavila je ona novinama.

"Al-Qaida je trenutno posebno zabrinuta zaštitom svog harizmatičnog vođe", dodala je.

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Mouwafak al-Rubaie izjavio je u nedjelju kako je al-Zarqawi ukopan tajno u Bagdadu uprkos tome što je njegova porodica zahtijevala da se tijelo vrati u njegov rodni Jordan.

U ponedjeljak je irački poslanik izjavio kako su vlasti pronašle telefonske brojeve visokih zvaničnika u al-Zarqawijevom mobilnom telefonu nakon njegove pogibije. Waiel Abdul-Latif, član stranke bivšeg premijera Iyada Allawija, nije dao imena zvaničnika. On je, međutim, kazao da su među njima službenici ministarstava i članovi parlamenta.

On je pozvao na istragu, rekavši kako Iračani "ne mogu jednu ruku imati u vladi, a drugu s teroristima".