Radili za Yeti Airlines
29

Suprug kopilotkinje nepalskog aviona je također poginuo u avionskoj nesreći prije 16 godina

D. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kopilotkinja srušenog nepalskog aviona Anju Khatiwada izgubila je supruga također u avionskoj nesreći koja se dogodila 2006. godine, piše BBC.

Khatiwada je bila kopilotkinja aviona kompanije Yeti Airlines kada je pao u klisuru blizu turističkog grada Pokhare, a poginuli su svi putnici i članovi posade. To je ujedno i najteža avionska nesreća u Nepalu u proteklih 30 godina.

Njen suprug Dipak Pokhrel je također poginuo kao kopilot aviona Yeti Airlinesa 2006. godine, a upravo se zbog njega Anju odlučila za karijeru u avijaciji. Tuga za suprugom te težak život samohrane majke bili su joj dodatni motiv.

"Bila je odlučna žena koja se borila za svoje snove, kao i za ispunjenje snova svog supruga", rekao je jedan od članova njene porodice.

Dipak je bio u kokpitu aviona Twin Otter koji je transportovao rižu i hranu u zapadni grad Jumlu kada se srušio i izgorio u junu 2006. godine, a tada je poginulo devet osoba. Četiri godine kasnije je Anju bila na putu da postane pilotkinja te je prevazišla brojne prepreke kako bi se obučavala u SAD-u. Nakon završenog školovanja je počela raditi za Yeti Airlines.

U karijeri je skupila gotovo 6.400 sati leta. Uživala je u svom poslu, a vremenom se drugi put udala i dobila drugo dijete.

Nova avionska nesreća je pokrenula rasprave o sigurnosti aviosaobraćaja u Nepalu jer su stotine ljudi poginule u proteklim desetljećima. Mnogi kao uzrok izdvajajaju nekoliko faktora među kojima su nepredvidljivo vrijeme, poteškoće u navigaciji i zastarjeli avioni.