Kalifornija
0

"Superoluja" mogla bi da poplavi polovinu domova

SRNA
Kaliforniju bi mogla da pogodi "superoluja" koja bi poplavila polovinu domova u ovoj američkoj saveznoj državi i prouzrokovala između 300 i 400 milijardi dolara štete, upozorila je u novom izvještaju grupa od oko stotinu naučnika i stručnjaka.

Potencijalni nivo razaranja bio bi četiri do pet puta veći nego nakon velikog potresa.

Naučnici su napravili model koji pokazuje da bi oluja mogla da traje više od 40 dana i Kaliforniju poplavi sa više  od 30 metara vode. Oluju bi jačala "atmosferska rijeka" koja bi vodu pokretala 50 puta jače nego što Mississippi izbacuje vodu u Meksički zaljev. Brzina vjetra mogla bi dostići 200 kilometara na sat. 

Posljednjih 150 godina prijetnja od takve oluje je mala, ali u Geološkoj službi navode da je u periodu između 1861. i 1862. godine poplavljen 500 kilometara dug dio obale, prenosi "New York Times".

Poplave su bile tako jake da je sjedište države moralo biti preseljeno u San Francisco. Još veće oluje dogodile su se ranije, i to 212, 440, 603, 1029. i 1605. godine. 

Naučnici kažu da se rizik sada povećava zbog rasta temperature u atmosferi, koji je generalno doveo do jačanja uzroka za katastrofe.