Konferencija u Beču
0

"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu"

FENA
"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu" naziv je velike internacionalne konferencije posvećene suočavanju s prošlošću i pomirenju na Balkanu koja će 10. i 11. novembra biti održana u Beču.

Organizatorima Bečke internacionalne konferencije - Institutu za područje Dunava i Srednje Evrope (Beč), Centru za evropske integracione strategije (Ženeva, Beč, Sarajevo) i Observatoru Balkana (Italija) pošlo je za rukom da 10. i 11. novembra u Beču okupe prominentnu grupu naučnika, aktivista iz nevladinog sektora te predstavnika internacionalne zajednice i novinara iz regije i čitave Evrope.

U njenom će radu, među ostalima, učestvovati Nataša Kandić, Vesna Teršelić, Mirsad Tokača, Wolfgang Petritsch, Refik Hodžić, Goran Svilanović, Erhard Busek te Veran Matić.

Učesnici će u okviru četiri panela analizirati dosadašnje napore, uspjehe i neuspjehe u procesu suočavanja s prošlošću i pomirenja na zapadnom Balkanu.

Bit će diskutirano i o ulozi Haškog Tribunala u procesu pomirenja, kao i ulozi koju mediji igraju o tom konktekstu.

Panelisti će, koristeći se primjerima iz evropske istorije 20. vijeka, pokušati pronaći odgovor na pitanje kako i na koji način zemlje Balkana i njihovi građani mogu i moraju činiti više po pitanju suočavanja s prošlošću da bi jednog dana postali ravnopravni članovi EU.