{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu"

F
5.11.2008. u 17:08
0
1
"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu"
0
"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu"
"Suočavanje s prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu" naziv je velike internacionalne konferencije posvećene suočavanju s prošlošću i pomirenju na Balkanu koja će 10. i 11. novembra biti održana u Beču.
Organizatorima Bečke internacionalne konferencije - Institutu za područje Dunava i Srednje Evrope (Beč), Centru za evropske integracione strategije (Ženeva, Beč, Sarajevo) i Observatoru Balkana (Italija) pošlo je za rukom da 10. i 11. novembra u Beču okupe prominentnu grupu naučnika, aktivista iz nevladinog sektora te predstavnika internacionalne zajednice i novinara iz regije i čitave Evrope.

U njenom će radu, među ostalima, učestvovati Nataša Kandić, Vesna Teršelić, Mirsad Tokača, Wolfgang Petritsch, Refik Hodžić, Goran Svilanović, Erhard Busek te Veran Matić.

Učesnici će u okviru četiri panela analizirati dosadašnje napore, uspjehe i neuspjehe u procesu suočavanja s prošlošću i pomirenja na zapadnom Balkanu.

Bit će diskutirano i o ulozi Haškog Tribunala u procesu pomirenja, kao i ulozi koju mediji igraju o tom konktekstu.

Panelisti će, koristeći se primjerima iz evropske istorije 20. vijeka, pokušati pronaći odgovor na pitanje kako i na koji način zemlje Balkana i njihovi građani mogu i moraju činiti više po pitanju suočavanja s prošlošću da bi jednog dana postali ravnopravni članovi EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: