Svijet
0

Sunitska grupa preuzela odgovornost za napad na irački parlament

FENA
Sunitska ekstremistička organizacija "Islamska država u Iraku", povezana sa Al-Qaidom, preuzela je odgovornost za današnji bombaški napad u zgradi parlamenta u Bagdadu, u kome je život izgubilo najmanje osam osoba, među kojima tri parlamentarca, izvijestio je američki sedmičnik "Time".

Američki časopis, čije pisanje prenosi DPA, naveo je kako je grupa poslala poruku na web-stranici muslim.net, koju često koriste islamisti i da napad naziva upozorenjem svima koji sarađuju s "okupatorima i njihovim agentima".

"Uhvatit ćemo vas gdje god se nalazili", stoji u poruci islamista.

Napad počinjen u četvrtak djelo je bombaša-samoubice koji je aktivirao pojas s eksplozivom u vrijeme ručka u restoranu iračkog parlamenta, u dobro osiguranoj Zelenoj zoni u središtu Bagdada.

Neimenovani zvaničnik u iračkom ministarstvu unutarnjih poslova rekao je za "Time" da je bombaš-samoubica bio tjelohranitelj jednog od poslanika i dodao da detektori za metal na ulazu u zgradu parlamenta tokom dana nisu radili.

Američki vojni zvaničnici nisu mogli objasniti propust do koga je došlo u osiguravanju objekta, navela je njemačka novinska agencija.

Glasnogovornik američke vojske u Iraku potporučnik Christopher Garver izjavio je za TV mrežu CNN da je Zelena zona "sigurnija od mnogih mjesta u Bagdadu", ali da prijetnja od mogućeg napada postoji.

Zelena zona je sektor u centru Bagdada koji se nalazi pod izuzetnim mjerama sigurnosti, jer su tu smještene glavne iračke institucije, kao i ambasada Sjedinjenih Američkih Država.