Svijet
0

Sunday Times: Peking optužuje Dalaj Lamu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineske vlasti za organizaciju najvećih demonstracija na Tibetu u proteklih gotovo dvadeset godina optužuju tibetanskog čelnika u egzilu Dalaj Lamu, što se moglo i očekivati, piše uvodničar Sunday Timesa.

Te su optužbe, međutim, neosnovane, ističe Sunday Times i dodaje da će daljnji potezi zvaničnog Pekinga biti veliki test za Kinu.

Brutalno slamanje protesta u Lhasi moglo bi biti najveći udarac Kini kojoj je izuzetno mnogo stalo da Olimpijske igre ovoga ljeta budu uspješne i posluže kao primjer razvoja te zemlje u pravcu globalne ekonomske velesile.

Svijet će zbog toga vrlo pažljivo pratiti to što će se na Tibetu događati u narednih nekoliko dana, napominje autor uredničkog komentara u Sunday Timesu.

Sunday Telegraph konstatira da je Kina u ovoj olimpijskoj godini vrlo dobro zna da svijet prati njezine poteze, ali, dodaje list, to možda neće biti dovoljno da spriječi daljnje zaoštravanje situacije na Tibetu.

Iako kineski čelnici imaju mnogo razloga da dobro razmisle prije nego što se odluče za još bespoštedniju upotrebu sile, moglo bi se desiti da se Tibet pretvori u novi Trg Tienanmen.

U pozadine odluke Denga Xiaopinga da 1989. godine izvrši pokolj više stotina studenata na tome trgu bio je strah da bi autoritet Komunističke partije mogao biti doveden u pitanje.

S druge strane, poduzimanje drastične akcije u Lhasi bilo bi izazvano strahovima da bi mogla biti oslabljena kontrola Pekinga nad tom teritorijom u Himalajima.

Da bi se bolje shvatio mogući oštar odgovor kineskih vlasti, treba imati na umu, piše Sunday Telegraph, da su iz perspektive Pekinga sigurnost i suverenitet Kine ugroženi s tri strane: s juga - iz Tajvana, sa zapada - s Tibeta i sa sjevera - u pokrajini Xinjang, u kojoj, kako se strahuje, postoji opasnost od islamskog terorizma.

Ako se situacija na Tibetu krajnje zaoštri i Kina u svome gnjevu procijeni da je došlo do suviše velikog miješanja izvana, mogla bi se osvetiti poduzimanjem mjera koje bi dodatno destabilizirale ionako uzdrmani zapadni ekonomski sistem, upozorava Sunday Telegraph.