Ipak presudna nafta
0

Sunday Times: Libijsko-britanski sporazumi

FENA
Britanska vlada je odlučila kako je "u presudnom interesu Britanije" da se Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi, jedan od odgovornih za podmetanje eksploziva u avion koji se srušio u škotski grad Lockerbie, vrati Libiji, piše Sunday Times.

Vlada Gordona Browna donijela je ovu odluku kada su pregovori između Libije i najveće britanske naftne kompanije British Petroleum o jednom višemilionskom sporazumu naišli na teškoće. Spor je ubrzo nakon toga riješen, kako se otkriva iz ministarskih pisama čiji je sadržaj procurio.

Iz korespondencija između ministara Engleske i Škotske se jasno vidi kako je odluka da se Megrahijevo izručenje uključi u naftni sporazum bila u nacionalnom interesu, mada vlada to i dalje demantira, prenosi list.

The Times u svome uredničkom komentaru piše da su osjećanja porodica 270 žrtava ove tragedije žrtvovana radi dobrog raspoloženja pukovnika Moamera Gadafija, odnosno, pristupa libijskim zalihama nafte i plina.

Isti list prenosi i da se Gadafijev sin i vjerojatni politički nasljednik Saif, inače diplomac prestižnoga Londonskoga ekonomskog fakulteta (LSE) seli u Britaniju kako bi što više profitirao od "cvjetajuće" poslovne saradnje između dvije zemlje.

Saif je već prebacio svoju televizijsku informativnu stanicu Al-Mutawasit u London, gdje je također kupio kuću od 10 miliona funti. Cilj mu je, kako se navodi, da ova stanica preraste u glavnu informativnu medijsku kuću na arapskom jeziku, i prevaziđe Al-Jazeeru.