{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sunday Times: Kuba u strahu od nepoznatoga

F
24.2.2008. u 21:45
0
0
Sunday Times: Kuba u strahu od nepoznatoga
0
Sunday Times: Kuba u strahu od nepoznatoga
Foto: Reuters
Jedna od glavnih međunarodnih tema u londonskim listovima u nedjelju je odlazak Fidela Castra s vlasti na Kubi.
"Kuba u strahu od nepoznatoga", piše u naslovu svoga članka Sunday Times, mada primjećuje da većina Kubanaca ne očekuju velike i brze promjene, s vjerovatnim izborom Fidelova brata Raula za predsjednika.

Većina Kubanaca se također uzdržava od prevelikog kritiziranja Fidela i oklijeva mu pripisati odgovornost za stanje u zemlji, kriveći prije svega američku blokadu.

Na Kubi nije bilo nikakvih spontanih građanskih pobuna, poput onih u istočnoj Evropi, niti se na zidovima zgrada u Havani mogu vidjeti bilo kakvi antirežimski grafiti, primjećuje Times.

Većina analitičara vjeruje da bi kubanska ekonomija vrlo brzo propala bez podrške Venecuele, na čelu s predsjednikom Hugom Chavezom, sveprisutnim u kubanskim medijima, a koga mnogi Kubanci ne podnose jer se ponaša "kao da je i on predsjednik Kube", piše Sunday Times.

I The Independent konstatira da će se malo šta promijeniti na Kubi sve dok je Fidel živ i dodaje da bi ukidanje američkog embarga regeneriralo kubansku privredu, koja bi mogla krenuti u pravcu građenja "kineskog modela" postepenog otvaranja tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: