Svijet
0

Sunday Times: Brownovi laburisti uvjerljivo ispred konzervativaca

FENA
Laburisti britanskog premijera Gordona Browna sada uvjerljivo vode u odnosu na konzervativce u ispitivanjima javnog mnijenja, a podrška građana vladajućoj partiji najveća je od novembra 2002., prije početka rata u Iraku, prenosi na naslovnici Sunday Times.

Ovakav rezultat predstavlja lični trijumf za novog premijera, čiji medeni mjesec s britanskim biračima još uvijek traje. Njegov lični rejting je čak veći od stranačkoga - 65 posto ispitanika smatra da on dobro obavlja svoj posao, zapravo mnogo bolje nego što se očekivalo.

Njegov konzervativni suparnik David Cameron za to vrijeme suočava se sa sve većim kritikama i odsustvom podrške. Samo 29 posto ispitanih smatra da dobro obavlja posao, dok 55 posto misli suprotno.

Brownov visoki rejting je, kako se pretpostavlja, u vezi i s epidemiijom slinavke i šapa, odnosno s njegovom odlukom da zbog toga prekine odmor i uspješno se uhvati ukoštac s tom najnovijom u nizu kriza.

Ispitanici su također pozitivno ocijenili njegov prvi susret s predsjednikom Sjedinjenih Država Georgeom W. Bushom, ocijenivši da je postigao dobru ravnotežu.