Svijet
0

Sunday Times: Brown zadobio nove udarce

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Već oslabljeni britanski premijer Gordon Brown zadobio je nove udarce, i to iz svoga bliskog okruženja - komentiraju u nedjelju svi londonski listovi upravo objavljene memoare Sherry Blair i Johna Prescotta, koje kao da nije briga što njihov stranački kolega trenutno prolazi kroz veoma teško razdoblje.

John Prescott piše da je kao nekadašnji potpredsjednik vlade mnogo vremena proveo posredujući između tadašnjeg premijera Tonyja Blaira i ministra finansija Browna, prenosi Sunday Times.

On čak tvrdi da je na vrhuncu njihovih svađa savjetovao Blairu da prosto otpusti Browna, ali da ovaj to nije smio učiniti jer ga se plašio. Blair je, kaže Prescott, mrzio direktna sučeljavanja i uglavnom se oslanjao na šarm, iako to kod sve nestrpljivijeg Braowa nije prolazilo.

Independnet on Sunday piše da je Sherry Blair zapanjila Gordona Browna detaljnim opisom njegovog burnog odnosa s Tonyjem u svome memoaru "Govoreći u vlastito ime", u trenutku kada se laburisti pokušavaju oporaviti od loših rezultata na prvomajskim lokalnim izborima.

U članku pod naslovom "Sherryna osveta" Independent piše da je ova osveta utoliko teža zato što predstavlja iznenađenje - memoar je trebalo da bude objavljen tek krajem godine. Ovako, Sherry je neočekivano presrela Browna, i to u trenutku kada je najslabiji.

Sherry Blair je iskoristila ovu priliku da prikaže svog muža kao sposobnijeg od dvojice suparnika, a Browna kao gladnog vlasti.

Njezina zarada od ove knjige bit će oko milion funti, a još nekoliko desetaka hiljada zaradit će od objavljivanja dijelova memoara u vidu feljtona u nekoliko dnevnih listova, prenosi Independent.