Svijet
0

Sunday Telegraph: "Novi monstrum" iračkoga vjerskog rata

FENA
Dok Bijela kuća preispituje svoju politiku u Iraku, monstruozni novi gospodari rata bore se za prevlast u toj sve više raskomadanoj zemlji, piše Sunday Telegraph.

Među njima se po brutalnosti naročito ističe Abu Dera, poznat kao novi šiitski Al-Zarqavi, koga su prije šest mjeseci ubile američke snage, u nadi da će tako okončati teror koji je on provodio protiv sunita.

Abu Dera se međutim pokazao ne samo kao njegov nastavljač već i mnogo suroviji ubica sunita, čije sadističke metode prevazilaze maštu, piše Sunday Telegraph.

Iako je on sada prvi na američkoj listi traženih, iračke vlasti, kojima dominiraju šiiti, ne pokazuju namjeru da poduzmu veliku operaciju koja bi bila neophodna za njegovo hapšenje, u šiitskom uporištu Sadr Cityju, na periferijji Bagdada.

Pojava lokalnih pobunjeničkih vođa s vlastitim planovima za prevlast nisu ograničeni samo na Bagdad.

U Amari se lokalne šiitske frakcije bore za prevlast. U njihova politička sredstva borbe spadaju i uvođenje ograničenja u stilu talibana - zabrana muzike na svadbama, zatvaranje kafana, zabrana gledanja satelitske TV i slično.

Sve češće spominjana opcija podjele Iraka, koju neki sada vide kao jedinu mogućnost, predstavljat će veliki problem za mnoge tamošnje mješovite brakove, piše također Sunday Telegraph.

List navodi primjer jedne šiitsko-sunitske porodice iz Bagdada koja je već morala preseliti iz pretežno sunitskog zapada Bagdada u relativno mješoviti centar grada.

Oni već pripremaju pasoše, jer u slučaju cijepanja zemlje nigdje neće biti sigurni. "Mi smo sada Jugoslavija", kaže otac porodice. "Zar smo zato toliko propatili da bi smo ovo dočekali i da bi ime Iraka nestalo s mape?"