Svijet
0

Sunday Telegraph: "Iskompleksirani" Kim Jong-il

FENA
Čovjek koji predstavlja najnoviju prijetnju po svjetski poredak - sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-il nije mentalno bolestan, ali pati od niza ličnih nesigurnosti, smatra dr. Jerold Post, jedan od najistaknutijih političkih psihologa, koji više od 20 godina analizira svjetske lidere za američku CIA-u.

Britanski Sunday Telegraph prenosi zaključke dr. Posta da se Kimova glavna nesigurnost tiče njegove visine, odnosno, izrazito niskog rasta, pa stoga nosi cipele sa specijalnim uzdignutim đonom i frizuru koja ga čini višim.

Istovremeno, Kim je, po nalazima dr. Posta, bolesno narcisoidan, s paranoičnim tendencijama i "odbrambenom samoagresijom".

Iako živi veoma povučeno, Kim Jong-il istovremeno ima potrebu da privlači pažnju te, poučen primjerom Irana, smatra kako je najbolji način za pridobijanje svjetskog publiciteta - mahanje atomskim oružjem.

Recept koji je dr. Post prepisao za ovakav tip ličnosti neće se dopasti Bijeloj kući, piše Sunday Telegraph - jedini način da se na njega utiče je direktan razgovor, jer bi na taj način dobio pažnju i poštovanje koje tako opsesivno traži.

Također je potrebno umiriti njegove paranoične tendencije pružanjem uvjeravanja da mu od Sjedinjenih Država ne prijeti opasnost.

Sjevernokorejski predsjednik je također filmski fanatik, prenosi list, u čijoj se videoteci nalazi, kako se priča, 15.000 filmova. Kimovo viđenje svijeta i vlastite uloge u njemu vjerovatno je u velikoj mjeri oblikovano i time, smatra dr. Post.