Svijet
0

Sunday Telegraph: Britanac špijunirao za Rusiju

FENA
Vijest o hapšenju jednoga 23-godišnjaka osumnjičenog da je špijunirao u korist Rusije privukla je pažnju Sunday Timesa i naročito Sunday Telegrapha, koji svoj članak o tome na naslovnici prati i nizom analiza britansko-ruskih odnosa i uloge Rusije na međunarodnoj sceni.

Dvadesettrogodišnji Peter Hill je pokušao proslijediti povjerljive vojne informacije do kojih je došao tokom rada u jednoj neimenovanoj državnoj instituciji iz "oportunističkih razloga", kako navodi Sunday Telegraph.

Ovaj list dalje piše da je ruska ambasada u Londonu veoma aktivna u obavještajnim djelatnostima, koje su na nivou onih u doba hladnog rata.

Rusiju ne zanimaju samo vojne informacije, već i one koje se tiču britanske ekonomske i vanjske politike i njenih savezništava, piše Telegraph.

Rusija za ovo ima razloga, konstatira ovaj list u jednom od komentara, jer se njena moć na svjetskoj sceni zasniva isključivo na prirodnom bogatstvu - nafti i gasu, što, dugoročno gledano, nije dovoljno da joj osigura status supersile.

Politika predsjednika Vladimira Putina uveliko se oslanja na punu državnu kasu, zahvaljujući visokoj cijeni nafte, ali kao da zaboravlja da istinski uspješne zemlje imaju naučnike i univerzitete svjetske klase, inovativne kompanije koje nude popularne proizvode, a ne samo prirodne resurse.

Kad se ovom pridoda visok nivo emigracije u kombinaciji sa sve nižim natalitetom, Rusiju ne čeka ružičasta budućnost, piše Sunday Telegraph.