Svijet
0

Šumski požari bjesne širom Teksasa i Oklahome

FENA
Vatrogasci u Teksasu i Oklahomi borili su se protiv vjetrom potaknutih šumskih požara koji su uništili kuće i automobile i prisilili jedan manji grad da evakuira stanovništvo.

Požari, za koje su zvaničnici okrivili djecu koja su se igrala pirotehnikom, bjesnili su širom unutrašnjosti država isušenih mjesecima nenormalno suhog vremena, javio je Reuters.

Vjetrovi brzine 64 km/h bjesnili su područjem, dok su temperature porasle na neuobičajeno visokih 27 stepeni Celzijusa za ovo doba godine.

"Suho je poput kosti i sve je lomljivo. Vatra se kreće izuzetno brzo. Ona se poigrava s nama širom zemlje", izjavio je glasnogovornik Vatrogasne brigade Oklahoma Cityja Brian Stanaland.

Na TV snimcima prikazana su tri požara kako se kreću širom prerije i stambenih naselja, gdje su neke kuće bile u plamenu a automobili su gorjeli pokraj puteva. Stanovnici su posipali dvorišta vodom kako bi spriječili da varnice zapale travu.

Najmanje šest kuća je uništeno i mnoge druge su oštećene u požarima oko Oklahoma Cityja, saopćio je lokalni šerifov ured.

U predgrađu Mustang zvaničnici su naredili ljudima koji žive na putu kretanja vatre koja pokriva nekoliko kvadratnih kilometara da napuste svoje domove. Oni su saopćili da je četvero ljudi povrijeđeno u stihiji.

U Teksasu su zvaničnici saopćili kako vatra bjesni širom države, uključujuči najmanje 23 požara samo u području Forth Wortha u sjevernom Teksasu.

Guverner Teksasa Rick Perry izjavio je u saopćenju za javnost kako su u državi u ponedjeljak bjesnjela 73 šumska požara, te da su svi decembarski požari uništili 10.000 jutara zemlje.

On je proglasio stanje prirodne katastrofe u državi i naredio Američkoj šumarskoj službi i Nacionalnoj gardi Teksasa da se angažuju u borbi protiv požara.