Kalifornija
0

Šumski požar uništava kuće u Montecitu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Razorni šumski požar nošen vjetrom uništio je najmanje 100 luksuznih kuća i prisilio na evakuaciju hiljade ljudi u mondenoj četvrti Montecito, jugoistočno od grada Santa Barbare u Kaliforniji, izvijestile su u petak američke TV mreže.

Požar koji je izbio oko 18 sati u četvrtak, do petka ujutro zahvatio je područje od oko hiljadu hektara nošen vjetrom brzine do 110 km/h.

Oko 5.400 kuća u naselju s 14.000 stanovnika je evakuirano, a u slučaju da se požar nastavi širiti, moguće su i dodatne evakuacije, rekla je Nicole Koon, glasnogovornica okruga Santa Barbara.

"Vjerujemo da je više od 100 kuća uništeno. To su naše pretpostavke jer je još uvijek noć. Činimo sve da zaštitimo ostale kuće", dodala je Koon.

Nerijetko se radi o kućama vrijednim i desetke milijuna dolara, a među poznatim osobama koje imaju kuće u Montecitu su Michael Douglas, Rob Lowe i Oprah Winfrey, čije se imanje prostire na 17 hektara.

Požar je zahvatio i neke od paviljona studentskog doma Westmont Collegea, umjetničke škole u šumovitom području kraj Montecita s oko 1.000 studenata, ali nema izvještaja o stradalima.

Oko 500 vatrogasaca nastoji zaustaviti širenje požara na zapad prema gusto naseljenim četvrtima Santa Barbare, rekao je glasnogovornik lokale vatrogasne postrojbe za televizijsku postaju KABC-TV, prenijela je Hina.

Požar je u Santa Barbari već uništio dvadesetak kuća i ostavio bez struje oko 20.000 kućanstava.