{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sumrak" Busha i Putina na predsjedničkim funkcijama

F
7.4.2008. u 16:15
0
0
"Sumrak" Busha i Putina na predsjedničkim funkcijama
0
"Sumrak" Busha i Putina na predsjedničkim funkcijama
Foto: Reuters
Lako bi se moglo reći da su NATO i samit odlazećeg američkog i ruskog predsjednika u Sočiju naglasili već postojeće razlike između Zapada i Rusije. No to, piše Independent u redakcijskom komentaru, ne mora da bude i nužno tačno, jer nije došlo do produbljivanja sukoba ni oko antiraketnog štita, ni oko pitanja nezavisnosti Kosova.
List pita da li se neko sjeća koliko su Rusi bili bijesni oko najava da bi Kosovo moglo da proglasi nezavisnost.

Kosova je, dakle, proglasilo nezavisnost 17. februara, a Rusi od tada nisu učinili ništa na zaprepaštenje svojih srpskih saveznika, nisu uputili niti jedno vojno upozorenje, navodi Independent.

Slično je bilo i s pitanjem pozivanja Ukrajine i Gruzije da postanu korak bliže članstvu u NATO-savezu koje je najavljivano kao konačni obračun, a od čega, smatra autor redakcijskog komentara u Independentu, ništa nije bilo.

Bushov navodni poraz po pitanju ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO bio je farsa, zaključuje list, jer niko nije ni vjerovao da su te dvije zemlje spremne da se savezu zaista i priključe.

Bushova odluka da posjeti Putina u Sočiju, zaključuje Independent, značajna je i pokazuje da su dvojica odlazećih predsjednika gajila simpatije jedan prema drugome.
Tapšanje po leđima, verbalno međusobno udvaranje i spontano đuskanje uz rusku narodnu muziku, međutim, piše autor članka u Guardianu, ne mogu da prikriju činjenicu da je Vladimir Putin još jednom Bushu zalupio vrata pred nosom.

Bush je više nego išta želio da s Rusima postigne dogovor u vezi s postavljanjem antiraketnog štita.

Ovo je bila njegova posljednja šansa da do tog dogovora dođe.

Zato je Bush i otputovao u Soči, navodi se u autorskom članku u Guardianu.

No Putin ga je još jednom poslao kući praznih ruku.

Na drugim poljima, nastavlja list, Putin je nastavio da ometa američke napore da obuzdaju iranski nuklearni program i da ohrabruje Srbiju da se ne miri s nezavisnošću Kosova.

Zato, smatra autor teksta u Guardianu, ne odgovara činjeničnom stanju izjava savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost kako su Bush i Putin bili dobri
čuvari američko-ruskih odnosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: