Svijet
0

Sumorna vremenska prognoza budućnosti

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Mnogi Zemljini klimatski sistemi će proći kroz serije iznenadnih promjena u toku ovoga stoljeća kao rezultat promjene klime koju su uzrokovali ljudi. Naučnici upozoravaju da se čovječanstvo ne treba uljuljkivati u lažnu nadu da će se klimatske promjene dešavati postepeno, piše BBC.

Naučnici su došli do zaključka da bi mnoge prijetnje mogle doseći kritičnu tačku u ovom stoljeću pod utjecajem klimatskih promjena.

Najveće prijetnje su topljenje ledenih pokrova na Arktičkom moru i Grenlandu, te još najmanje pet drugih faktora koji bi nas mogli iznenaditi kada dosegnu kritičnu tačku.

Klimatski stručnjaci vjeruju da je globalno zagrijavanje koje je uzrokovao čovjek počelo da utiče na neke aspekte naše klime. Ova promjena je samo početak dramatičnijih promjena ako se globalno zatopljivanje nastavi.

Zvanično istraživanje potvrđuje da bi određeni broj sistema koji regulišu Zemljine vremenske zakonitosti mogao kolapsirati iznenada ako dođe i do najmanjeg povećanja temperature.

Istraživači su izlistali i rangirali devet ekoloških sistema koji bi mogli biti izgubljeni u ovome stoljeću kao rezultat globalnog zagrijavanja.

  1. Otopljavanje arktičkog leda (za 10 godina)
  1. Propadanje ledenog pokrova Grenlanda (300 godina)

  2. Kolaps ledenog pokrova Zapadnog Antarktika (300 godina)

  3. Kolaps termohalinske cirkulacije atlantskog okeana (100 godina)

  4. Povećanje južne oscilacije El Nina (100 godina)

  5. Nestanak indijskih ljetnih monsuna (1 godina)

  6. Pojava zelene vegetacije u Sahari i prekid zapadnoafričkih monsuna (10 godina)

  1. Odumiranje amazonskih kišnih šuma (50 godina)

  2. Odumiranje borealskih šuma (50 godina)