Daily Telegraph
0

Sumnjiva Karzaijeva pobjeda koči napredak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pažnju britanskih dnevnika u srijedu je privukla pobjeda Hamida Karzaija na, kako jednoglasno ocjenjuju, neregularnim predsjedničkim izborima u Afganistanu.

Daily Telegraph smatra da je sumnjiva Karzaijeva pobjeda težak udarac za Britance i pripadnike drugih kontingenata NATO-a, koji su riskirali živote da bi 17 miliona Afganistanaca imalo priliku glasati.

Svrha izbora i krvavih vojnih operacija koje su ih pratile bila je da Afganistan dobije čelnika sposobnog da pokrene bolni proces političkog pomirenja, koji je nužan preduvjet za obnovu zemlje.

Izgledi da se to dogodi vrlo su mali sve dok postoji sumnja u legitimnost Karzaijeve pobjede, zaključuje Daily Telegraph.

BBC je prenio da je nezavisna izborna komisija u Afganistanu saopćila kako je aktuelni predsjednik zemlje Hamid Karzai osvojio više od 54 posto glasova na predsjedničkim izborima održanim prošlog mjeseca.

Komisija kaže da je drugoplasirani kandidat, bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, dobio malo više od 28 posto glasova.

Komisija je također saopćila da su iz konačnih rezultata isključeni glasovi sa oko 600 biračkih mjesta zbog neregularnosti.

Nekoliko sati prije ovoga saopćenja žalbeno vijeće izborne komisije naredilo je ponovno prebrojavanje glasova s brojnih glasačkih mjesta na kojima je jedan kandidat dobio više od 95 posto važećih glasova.

Presjednik žalbenog vijeća izborne komisije Grant Kipen izjavio je da za sada nije poznat tačan broj glasačkih mjesta na koje će se ta odluka odnositi. Na nekim od glasačkih mjesta predsjednik Karzai je dobo 100 posto glasova.

Ova odluka je donesena nakon novih apela na vlasti u Kabulu da osiguraju vjerodostojnost predsjedničkih izbora u jeku novih izvještaja da su izborne prevare bile mnogo raširenije nego što se to pretpostavljalo.