Svijet
0

Sumnje u samoubistva zatvorenika u Guantanamu

FENA
Članovi porodice Saudijca koji je u subotu pronađen mrtav u zatvoru Guantanamo na Kubi optužili su Sjedinjene Države da su im ubile sina, ističući kako žele da se autopsija nad tijelom izvrši u Saudijskoj Arabiji jer ne vjeruju američkim tvrdnjama da je počinio samoubistvo.

Sestra Manija Šamana Turkija el-Habradija el-Utajbija, jednog od trojice zatvorenika koji su, kako je saopćila američka vojska, izvršili samoubistvo, optužila je Sjedinjene Države da su joj ubile brata. Ona je u telefonskom intervjuu agenciji AP rekla kako nikada neće povjerovati u to da je njen brat oduzeo sebi život.

"On je izuzetno posvećen musliman koji nikada, nikada, nikada ne bi izvršio samubistvo. Uvjeravam vas da Amerikanci stoje iza njegove smrti", naglasila je Manija.

Američko ministarstvo odbrane je saopćilo da su se dvojica Saudijaca i jedan Jemenac objesili tako što su od odjeće i posteljine napravili omče.

Roditelji Jemenca Alija Abdulaha Ahmeda u četvrtak su rekli kako veruju da su Sjedinjene Države ubile njihovog sina i da žele da im se isporuči tijelo kako bi ga sahranili. Islam zabranjuje samoubistvo, napomenuo je AP.

Advokat porodica saudijskih zatvorenika u Guantanamu Katib Fahd el-Šamari, rekao je da je teško povjerovati u zvanično saopćeni uzrok smrti.

"Sumnjam u američku priču o samoubistvu jer su u pritvorskoj jedinici veoma stroge sigurnosne mjere", naveo je u saopćenju Šamari.

Ovaj incident pokrenuo je nove pritiske na Washington da zatvori Guantanamo, gdje se nalazi oko 460 zatvorenika protiv kojih većinom nisu ni podignute optužnice.