Fidel Castro se polako oprašta
0

"Sumnjam da ću dočekati kraj Obaminog mandata"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Fidel Castro sumnja da će dočekati kraj četverogodišnjeg mandata Baracka Obame i dao je upute kubanskim zvaničnicima da počnu donositi odluke i bez njegovih savjeta.

U online kolumni naslovljenoj kao "Razmišljanja druga Fidela", 82-godišnji kubanski lider navodi da su mu dani odbrojani i poručuje kubanskim čelnicima kako "ne treba da brinu zbog njegovih povremenih razmišljanja, njegovog zdravstvenog stanja ili njegove smrti", prenosi AP.

"Imao sam privilegiju posmatrati dešavanja tako dugo vremena. Dobijao sam informacije i spokojno sam razmišljao o tim dešavanjima. Ne očekujem da ću uživati u tim dešavanjima tokom četiri godine kada ističe Obamin prvi predsjednički mandat", piše on.

On nije dodatno pojašnjavao, ali kolumna izgleda kao oproštajno pismo i Castro je sugerirao da je na odlasku.

"Ne razmišljam više o planovima za ovu godinu, pa se neću miješati ili uticati na odluke koje Partija ili drugovi u vladi donose", piše on.

Castro je odstupio s vlasti u julu 2006. kako bi bio hitno operiran i otada nije viđen u javnosti. On je predao predsjedničku dužnost mlađem bratu Raulu u februaru, nakon skoro pola stoljeća na mjestu vrhovnog kubanskog vođe, ali njegovi povremeni tekstovi i dalje imaju svoju političku težinu.

Najveći dio Catrove kolumne posvećen je pohvalama Obami, jedanaestom američkom predsjedniku od kubanske revolucije, i njegovoj odluci da zatvori američki zatvor u Guantanamo Bayu. Castro se prisjetio svojih razmišljanja od utorka kada je gledao kako Obama preuzima "vođenje carstva".

"Inteligentno i plemenito lice prvoga crnog predsjednika Sjedinjenih Država promijenilo se pod uticajem Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga u živi simbol amerčkog sna", piše on.

Castro je pohvalio Obamu kao poštenog čovjeka, pišući: "Niko ne može sumnjati u iskrenost njegovih riječi kada govori da će pretvoriti svoju zemlju u uzor slobode, poštovanja ljudskih prava u svijetu i nezavisnosti drugih zemalja."